© YouTube

Joran van der Sloot verzet zich niet tegen uitlevering aan VS door Peru

Joran van der Sloot zal zich niet verzetten tegen zijn uitlevering door Peru aan de Verenigde Staten.

De 35-jarige Nederlander wordt in de VS verdacht van afpersing en fraude. Zijn advocaat, Máximo Altez, erkent dat Van der Sloot geld heeft aangenomen, maar beweert dat hij in een val is gelokt. Altez stelt dat er misbruik is gemaakt van de psychische problemen waar zijn cliënt mee kampt. Hij deed deze uitspraken tegenover persbureau ANP op donderdag.

De advocaat noemt het nieuws over de uitlevering van Van der Sloot een “rookgordijn”, bedoeld om de economische en politieke problemen waar Peru mee kampt, te verdoezelen. Op 11 mei stemde Peru in met de tijdelijke uitlevering van Van der Sloot, die momenteel een celstraf van 28 jaar uitzit voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores in 2010.

Volgens de Amerikaanse justitie heeft Van der Sloot in hetzelfde jaar 25.000 dollar aangenomen van de moeder van Natalee Holloway. In ruil daarvoor zou hij haar naar het lichaam van Natalee leiden, maar tot op heden is dat niet gevonden. Natalee Holloway, een Amerikaanse vrouw van 18 jaar, verdween spoorloos tijdens een vakantie op Aruba in mei 2005. Van der Sloot, destijds zeventien jaar oud, was de hoofdverdachte in haar verdwijningszaak, maar zijn betrokkenheid is nooit bewezen.

Van der Sloot zit momenteel vast in de zwaar beveiligde Challapalca-gevangenis op een hoogte van 4.600 meter in het Andesgebergte. Zijn advocaat verwacht dat hij binnen vijftien dagen wordt uitgeleverd, maar voordat dat gebeurt, moet hij eerst naar Lima, de hoofdstad van Peru, voor een medische keuring. Vervolgens zal hij worden opgehaald door de US Marshals Services, een Amerikaanse federale politiedienst. Het is nog niet bekend of hij per speciaal vliegtuig of met een lijnvlucht naar de VS zal worden vervoerd.

Op basis van een verdrag uit 2001 tussen Peru en de VS kan een verdachte tijdelijk worden uitgeleverd om in het andere land te worden berecht. Van der Sloot heeft inmiddels een advocaat toegewezen gekregen uit de staat Alabama. Altez geeft aan dat Van der Sloot maximaal twee jaar in de VS zal verblijven voordat hij terugkeert naar Peru om daar de rest van zijn straf uit te zitten.