Ophef in Australië na taseren dementerende vrouw (95) door politieagenten

Ophef in Australië nadat agenten een bejaarde dementerende vrouw (95) hebben besloten te taseren.

Een schokkend incident in een verzorgingshuis heeft in Australië voor grote verontwaardiging gezorgd. De politie is opgetreden tegen een 95-jarige vrouw met dementie, die met een mes rondliep in de instelling. De vrouw, Clare Nowland genaamd, werd uitgeschakeld met een stroomstootwapen, wat resulteerde in een ernstig letsel.

Het incident vond plaats toen Clare Nowland een vleesmes uit de keuken van het verzorgingshuis wist te bemachtigen en daarmee achter haar looprek door het gebouw liep. Ondanks herhaalde verzoeken weigerde ze het mes af te geven. Uiteindelijk werd de politie na uren van wanhopige pogingen door het personeel van het verzorgingshuis ingeschakeld.

Twee agenten arriveerden ter plaatse en probeerden geruime tijd met de vrouw te praten, maar hun inspanningen bleken vruchteloos. Toen de vrouw de agenten benaderde, besloot een van hen haar te beschieten met een taser. Hierdoor viel ze op haar hoofd en liep ze een schedelbreuk op. Op dit moment verkeert ze in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De woordvoerder van de familie van Clare Nowland benadrukt dat het politieoptreden volstrekt onnodig was. Hij benadrukt dat Clare 95 jaar oud is, slechts 1,55 meter lang en 43 kilogram weegt. Ze kan zonder ondersteuning niet zelfstandig lopen en maakt gebruik van een looprek. Volgens de familie had ze vriendelijkheid en hulp nodig, geen harde handhaving van de wet.

De schokkende gebeurtenis heeft de inwoners van het stadje Cooma diep geraakt. Priester Mark Croker vertelt aan de Blue Mountains Gazette: “Er wordt niets anders over haar gezegd dan dat ze een prachtig persoon is. Iedereen kent haar op die manier.”

De betrokken agent is momenteel geschorst in afwachting van een onderzoek. Het incident is vastgelegd op de bodycamera’s van de betrokken agenten.

Dit tragische voorval werpt opnieuw de vraag op naar de juiste benadering en training van de politie bij het omgaan met kwetsbare en demente individuen. De verontwaardiging in Australië benadrukt de noodzaak om het beleid en de procedures te heroverwegen, zodat dit soort incidenten in de toekomst voorkomen kunnen worden.