Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Justitie: Anonieme getuige ‘NN’ in zaak (foute) liquidatie Djordy Latumahina is betrouwbaar

Justitie heeft laten weten dat de verklaring van een anonieme getuige in de zaak van de liquidatie van Djordy Latumahina door de rechter-commissaris als betrouwbaar wordt geacht.

Volgens de anonieme getuige is verdachte Tony D. één van de twee schutters die betrokken waren bij de liquidatie. Het was al langer bekend dat er een verklaring lag in deze zaak. In augustus is de betreffende persoon twee keer gehoord door de onderzoeksrechter en die heeft geoordeeld dat de getuigenis gebruikt kan worden als bewijs.

Anonieme getuige ‘NN’ zegt zijn kennis te hebben van een persoon die direct betrokken was bij de moord op Latumahina in oktober 2016. De man was niet het beoogde slachtoffer, maar een crimineel die in dezelfde flat woonde als Latumahina. De advocaat van verdachte Tony D. zegt een onaangenaam gevoel te krijgen van de verklaring. Dit voornamelijk vanwege het feit dat de advocaat niet in staat is de verklaring te toetsen. D. blijft ontkennen betrokken te zijn geweest bij de liquidatie.

De verdachten van de moord op Latumahina zijn eerder door de rechtbank veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. De vermeende opdrachtgever Cedric R. heeft 26 jaar cel opgelegd gekregen voor zijn rol. De schutter Djurgen W. is veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf en twee medeverdachten kregen 15 en 18 jaar cel opgelegd. Tony D. tegen wie eerder 30 jaar was geëist heeft vier maanden cel gekregen. Het OM ziet D. als schutter maar de rechtbank acht dat niet bewezen. Hij werd eerder al op vrije voeten gesteld vanwege gebrek aan bewijs.

De 31-jarige Amsterdammer Djordy Latumahina werd op zaterdag 8 oktober 2016 doodgeschoten in een parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam. Zijn vriendin raakte levensgevaarlijk gewond. Na onderzoek van de recherche blijkt dat er sprake was van een persoonsverwisseling.