Zwakbegaafde krijgt 9 jaar voor doodschieten Akram El Idrissi en schieten vanuit sportschool Amsterdam

Een 19-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en tbs met dwangverpleging voor zijn betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij en andere geweldsdelicten in Amsterdam.

Op 23 maart 2022 werd de man gevraagd te bemiddelen bij een conflict op een plein in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Hij bracht een vuurwapen mee en schoot meerdere keren, waarbij hij een 21-jarige man dodelijk raakte en elf andere personen bedreigde. Hierdoor pleegde hij doodslag en poging tot doodslag.

Op 3 april 2022 schoot de man vanuit een sportschool in Amsterdam-West op meerdere jongens op straat. Hij raakte één persoon in de schouder en dwong een ander onder dreiging van een vuurwapen zijn bromfiets af te geven voordat hij vluchtte. Deze daden werden beschouwd als poging tot doodslag.

De rechtbank nam in overweging dat de man zwakbegaafd is en lijdt aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis en ADHD. Volgens een observatierapport werd enkele daden verminderd aan hem toegerekend. Omdat hij een gebrek aan probleembesef en zelfinzicht vertoont, werd tbs met dwangverpleging als passende maatregel beschouwd.

Naast tbs met dwangverpleging werd een langdurige gevangenisstraf gerechtvaardigd gezien de ernst van zijn daden. De rechtbank verwachtte dat de man na het uitzitten van zijn gevangenisstraf aanzienlijk langdurig behandeld zou worden in het kader van de tbs-maatregel. Daarom werd een gevangenisstraf van 9 jaar opgelegd.