ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

UPDATE: Vijf keer levenslang geëist tegen ‘aanjager dodelijk geweld’ Ridouan Taghi en medeverdachten

De strafeis tegen Ridouan Taghi wordt vandaag bekendgemaakt door het Openbaar Ministerie (OM).

Na meerdere zittingsdagen waarin onder meer gesproken werd over de vele liquidaties en grootschalige drugshandel, komt justitie nu met een eis. Hoewel het nu nog niet officieel bekend is, staat het eigenlijk al vast dat er een levenslange gevangenisstraf geëist gaat worden tegen Taghi en vermoedelijk een aantal andere personen in de organisatie. Zelf ziet hij de bui al hangen en liet tijdens de rechtszaken al weten dat hij ervan uitgaat al veroordeeld te zijn. ‘Vonnis staat al vast en zit in uw binnenzak’, aldus Taghi tegen de rechter. ‘U kunt mijn vonnis naar de gevangenis sturen, kan ik lekker in mijn cel blijven.’

Taghi is de hoofdverdachte in het Marengo-proces en wordt verdacht van het opdracht geven tot een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai.

De vermeende rechterhand van Taghi, Saïd R., werd later getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin. Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel.

UPDATE: Zoals verwacht heeft justitie levenslange straffen geëist. Het gaat om vijf keer levenslang tegen ‘aanjager dodelijk geweld’ Ridouan Taghi en vier medeverdachten. Het gaat om Achraf B., Mohamed R. en de broers Mao en Mario R..