Justitie verdenkt oud-wethouders Den Haag van deelname aan criminele organisaties

Justitie verdenkt de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui uit Den Haag van deelname aan een criminele organisaties, meineed, corruptie en schending van het ambtsgeheim.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. Volgens onderzoek van het OM zaten de Haagse wethouders in criminele organisaties met enkele vastgoed en horecaondernemers. In september en oktober zullen er waarschijnlijk verhoren plaatsvinden. Beide wethouders zaten namens Groep de Mos in het college. Die is met acht zetels grootste partij van Den Haag.

In oktober 2019 werden er in verband met het onderzoek invallen gedaan bij de wethouders. Zowel hun kantoor in het stadhuis van Den Haag als hun woningen werden doorzocht door de politie. Beide wethouders legden hun functie daarna neer. Uit onderzoek van de rijksrecherche komt een beeld naar voren van onder meer geldstortingen, het lekken van vertrouwelijke informatie, voorkeursbehandelingen, omkoping van kiezers en het verstrekken van vergunningen. De zaak wordt naar verwachting van het OM op zijn vroegst eind 2021 inhoudelijk behandeld.