President Trump scheldt gevangenisstraf van zijn vriend en voormalige adviseur Roger Stone kwijt

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een gevangenisstraf van zijn voormalige adviseur Roger Stone kwijtgescholden.

Stone werd in februari veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden inzake het belemmeren van de rechtsgang in het Ruslandonderzoek. Daarnaast werd hij schuldig bevonden aan het afleggen van valse verklaringen en het beïnvloeden van getuigen. De rechters legden een straf van 40 maanden op, die aankomende dinsdag zou gaan starten.

Nu hoeft Stone niet meer naar de gevangenis want Trump heeft zijn volledige straf kwijtgescholden. ‘Stone is een slachtoffer van de Ruslandhoax die door de media en linkse politici in stand wordt gehouden in een poging de president te ondermijnen’, aldus een verklaring van het Witte Huis. ‘Roger Stone heeft al ontzettend geleden. Hij werd erg oneerlijk behandeld, net als vele anderen in deze zaak. Roger Stone is nu een vrij man’.

Verder claimt het Witte Huis (dus Trump) dat in verband met de gezondheid van Stone en de COVID-19 pandemie hij teveel risico loopt als hij nu de gevangenis in zou moeten. Eerder deze week vroeg de voormalige adviseur van de president de rechtbank om zijn straf uit te stellen vanwege corona maar het Amerikaanse hof van beroep heeft dat toen afgewezen. De Democraten en andere critici van Trump zien de kwijtschelding als een aanval op de rechtsstaat.