Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Justitie vraagt rechtbank om motorclub Caloh Wagoh te verbieden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij de rechtbank een verzoek ingediend om motorclub Caloh Wagoh te verbieden. Eerder werden al Satudarah, Bandidos en de Hells Angels verboden.

Volgens justitie maken (bestuurs)leden zich voortdurend schuldig aan strafbare feiten en bestaat er een subcultuur die geweld door leden uitdrukkelijk stimuleert en faciliteert. De intimiderende en vaak gewelddadige wijze waarop Caloh Wagoh zich in de samenleving laat zien, zich afsluit van overheidscontrole en die zelfs actief tegengaat, creëert een subcultuur van wetteloosheid. Het structureel plegen van criminaliteit is de norm.

Leden van Caloh Wagoh werden afgelopen tijd gelinkt aan verschillende liquidaties. De twee leiders van de motorclub, Delano ‘Keylow’ R. en Greg R., worden verdacht van betrokkenheid hierbij en zitten vast in verband met verschillende moorden. Het bewijs tegen de mannen kwam voornamelijk uit verklaringen van kroongetuige Tony de G. die zelf betrokken was bij een liquidatie. Het gaat om de moord op Jaïr Wessels in juli 2017 in Breukelen.

Volgens de kroongetuige zou Caloh Wagoh worden gebruikt bij het uitvoeren van liquidaties en beschietingen. Daarnaast zouden leden gebruikt worden voor het tijdelijk opslaan van auto’s en vuurwapens die gebruikt worden bij criminele afrekeningen.

Door een verbod van Caloh Wagoh motorclub wordt het kwaad bij de bron aangepakt en niet alleen de uitwassen bestreden. Alleen een verbod kan toekomstige slachtoffers van intern en extern geweld en de samenleving als geheel beschermen. Aldus justitie.