© Crime-Nieuws.nl

Kilo’s drugs, wapens, explosieven en meer in opslagboxen bij grote controle

Bij een grote controle is in Amsterdam onder meer kilo’s drugs, wapens en explosieven aangetroffen in opslagboxen.

Een gezamenlijke controleactie van de politie en diverse overheidspartners heeft op donderdag 25 mei 2023 geleid tot de ontdekking van een aanzienlijke hoeveelheid hard- en softdrugs. De actie was gericht op een opslagboxenbedrijf in Amsterdam-Zuidoost, waarbij ook de vondst van een vuurwapen, munitie, een boksbeugel en zes cobra’s plaatsvond.

Deze controleactie, genaamd “Out-of-the-Box”, werd uitgevoerd door een gemeentelijke toezichthouder die op basis van de Algemene Wet Bestuursrecht werd bijgestaan door een speurhond om een indicatie te krijgen van mogelijke gevaarlijke stoffen die in het gebouw werden opgeslagen. Gemeenten constateren namelijk regelmatig dat opslaglocaties voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor ze bedoeld zijn, en verhuurders zijn niet altijd op de hoogte van wat zich precies in de boxen afspeelt. In ernstige gevallen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties, zowel voor de gebruikers of verhuurders van de locatie als voor de omwonenden. Hierbij valt te denken aan brandgevaar, overlast door (drugs)gebruik en schade aan de gezondheid van zowel omwonenden als gebruikers of eigenaren van naastgelegen panden.

Naast de controle op mogelijke gevaarlijke stoffen, voerden de toezichthouders van het Digitaal Opkopers Register een controle uit om te kijken of er gestolen goederen aanwezig waren. In totaal werden vijftien boxen gecontroleerd in aanwezigheid van de huurders. De verhuurders reageerden positief op de controle. Tijdens de inspectie werd één gestolen fiets aangetroffen, waarbij de huurder van de betreffende box als verdachte werd gehoord.

Daarnaast werden alle boxen in het pand doorzocht met behulp van de speurhond. Bij één van de boxen sloeg de hond aan, waarna de controleurs verschillende soorten drugs aantroffen, waaronder geperste blokken hasj (6 kg), een tas met 1800 Xtc-pillen, 1 kilogram MMC-designerdrugs, een tas met een halve kilo cocaïne, 500 LSD-zegels en ongeveer 15 liter van een nog onbekende vloeistof, vermoedelijk GHB. Tevens werd er verpakkingsmateriaal aangetroffen dat gebruikt werd voor de drugs, zoals sealbags, een sealmachine en ponypacks. Daarnaast werden er zes cobra’s, een vuurwapen, munitie en een boksbeugel gevonden. De politie heeft de gegevens van de eigenaar van de box en de camerabeelden opgeëist en het onderzoek naar de zaak is momenteel gaande.