Lijntjes cocaïne © crime nieuws

‘Kopstuk grootschalige smokkel cocaïne’ gepakt bij invallen in Rotterdam en De Meern

De recherche heeft in een groot onderzoek naar de smokkel van cocaïne een kopstuk aangehouden in Rotterdam. Bij de acties nam de politie onder meer cash, een vuurwapen en een PGP in beslag.

De verdachte, een 48-jarige man, is maandag aangehouden in een woning in Rotterdam. Hij staat, volgens de recherche, bekend als een kopstuk in de cocaïnewereld. Na onderzoek van justitie blijkt dat de verdachte betrokken is geweest bij de smokkel van grote partijen cocaïne in 2015 en 2016.

Het gaat om de invoer van 1015 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen tussen 9 november 2015 en 21 december 2015. Daarnaast zou de man betrokken zijn geweest bij de smokkel van 3776 kilo cocaïne via de Rotterdamse haven tussen 14 april 2016 en 1 juni 2016.

Agenten vielen maandag op negen adressen in Rotterdam en De Meern binnen voor doorzoekingen. Hierbij zijn onder meer een Mercedes, meerdere smartphones, waardevolle goederen en een vuurwapen in beslag genomen. In totaal zijn er tienduizenden euro’s in contanten aangetroffen waarop beslag is gelegd, waaronder een bedrag van 15.000 euro dat in een champagnekoeler lag.

De woning waar de verdachte is aangetroffen, stond vol met heel dure drank, waaronder kostbare cognacs en champagneflessen van een paar duizend euro’s per stuk. Ook is er ten minste één PGP (Pretty Good Privacy) toestel in beslag genomen.

Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van twee in beslag genomen partijen cocaïne. Naar aanleiding van onderschepte PGP-berichten werd in oktober 2018 een nieuw onderzoek gestart naar grootschalige smokkel van cocaïne. Daaruit kwam de betrokkenheid van de opgepakte verdachte naar voren. De man zit vast en het onderzoek wordt voortgezet. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.