© Politie

Kopstuk Mocro Maffia Saïd R. werd gepakt na tip van ‘iemand van niet-Colombiaanse afkomst’

De aanhouding van Saïd R., de vermeende rechterhand van Ridouan T., werd gedaan naar aanleiding van een tip. De 100K beloning wordt dus naar alle waarschijnlijkheid uitgekeerd.

Volgens de politie in Colombia zijn ze Saïd R. op het spoor gekomen na een tip van iemand van niet-Colombiaanse afkomst. In verband met de veiligheid van diegene zijn verdere details niet vrijgegeven. Justitie in Nederland heeft nog niet gereageerd op het nieuws rond het uitkeren van het tipgeld.

De gezochte crimineel zou nog hebben geprobeerd te ontsnappen. R. sprong an drie hoog naar beneden en raakte hierbij gewond. De politie kwam hem naast de tip ook op het spoor door zijn eetgewoontes. Hij zou hulp hebben gekregen van vrienden die hem hielpen met onderdak, vermommingen en eten.

Het onderzoek nam in totaal ruim een jaar in beslag. Volgens de Colombiaanse autoriteiten was het een zeer moeilijke operatie. R. had geen contact met familieleden en maakte amper gebruik van technologie. Daarnaast was hij vermomd, waardoor hij een stuk ouder leek dan hij eigenlijk was. Al die tijd zou hij bezig zijn geweest om nieuwe drugslijnen op te zetten groepen te vormen.

R. wordt samen met Ridouan T. verdacht van het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe. De twee zijn hoofdverdachten in het Marengo-proces. Kroongetuige Nabil B. heeft verklaringen afgelegd over R. en T. en andere verdachten in het proces. Eind deze maand gaat de zaak weer verder. Wanneer R. wordt uitgeleverd aan Nederland is nog niet bekend.