ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Ridouan T. zat met rode wijntje op bank en was in totale shock door inval’

De meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan T., zat met een wijntje op de bank en was totaal in shock toen de politie een inval deed.

Volgens de politie in Dubai zag Ridouan T. de aanhouding niet aankomen en was in shock toen de politie plotseling in zijn woning stond. De lokale politie meldt aan Nieuwsuur dat T. niet leek te kunnen geloven dat zijn schuilplaats was ontdekt. Hij zat op de bank met een glas rode wijn en probeerde nog te vluchten.

Verder meldt de recherche van Dubai dat Nederland nauwelijks een rol heeft gespeeld in het onderzoek en de aanhouding van de gezochte topcrimineel. ‘Natuurlijk is er wel informatie uitgewisseld, maar tijdens het onderzoek was er nauwelijks samenwerking met Nederland.’ Aldus de politiechef.

Het onderzoek rond Ridouan T. kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om T. die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

T. en Saïd R. worden verdacht van het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces. Of en zo ja wanneer dit ook al gaan gebeuren is niet bekend.