ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Topcrimineel Ridouan T. betaalde voor aanhouding geld voor ontsnapping uit gevangenis’

Topcrimineel Ridouan T. heeft volgens het Team Criminele Inlichtingen (TCI) voor zijn aanhouding geld betaald om met zware wapens te worden bevrijd uit de gevangenis.

Dat meldt het Brabants Dagblad. In verband met de binnengekomen informatie heeft de politie besloten om de gevangenis in Vught, waar Ridouan T. momenteel zit, extra te beveiligen/in de gaten te houden. Ook de luchtvaartpolitie is gevraagd om tijdens de vluchten extra aandacht te besteden aan de omgeving van de gevangenis in Vught. Vanuit de lucht kunnen onder meer infraroodopnamen worden gemaakt.

In de penitentiaire inrichting zitten veel criminelen die een vluchtgevaar vormen. Zo ook Omar L. die recent werd overgebracht na een ontsnappingspoging uit de gevangenis in Zutphen. Dino Soerel zit ook gedetineerd in dezelfde gevangenis net als zijn voormalige handlanger, volgens justitie, Willem Holleeder. Of er iets van waarheid is rond het nieuws dat Ridouan T. mensen zou hebben betaald om te worden bevrijd wordt momenteel onderzocht. Het lekken van dit soort info kan zomaar een soort trial by media tactiek zijn zoals we destijds zeggen rond de zaak van Willem Holleeder.

Het onderzoek rond Ridouan T. kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om T. die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

T. en Saïd R. worden verdacht van het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces. Of en zo ja wanneer dit ook al gaan gebeuren is niet bekend.