Foto ter illustratie.

Kroongetuige moordzaak die in paniek Nederland uit wilde vluchten gepakt op luchthaven

Een kroongetuige in een moordzaak is op luchthaven Schiphol aangehouden omdat hij Nederland uit wilde vluchten. Aanleiding waren blunders van justitie.

Een kroongetuige in een moordzaak die vreesde voor zijn veiligheid en daarom naar het buitenland wilde vertrekken, is op de luchthaven aangehouden en vastgezet. Dit bevestigt advocaat Peter Schouten na berichtgeving in Het Parool. Volgens Schouten is er sprake van fouten van het Openbaar Ministerie (OM) waardoor de mislukte reis naar het buitenland plaatsvond.

Twee weken geleden belandde het adres van de kroongetuige in stukken die naar een verdachte in een moordzaak gingen en ook andere vertrouwelijke stukken werden naar datzelfde adres verzonden waarin het nieuwe adres van de man stond vermeld. Verder is er volgens de advocaat al langer een conflict met het OM over beveiliging van de kroongetuige.

De kroongetuige in kwestie heeft verklaringen afgelegd in drie moordzaken die tussen 2001 en 2016 gepleegd zijn. De man heeft volgens Schouten sinds een maand geen beveiliging meer en het OM heeft als oplossing gezegd dat hij 112 moet bellen in geval van problemen.

De man voelde zoveel paniek na het bekend worden van zijn adres dat hij naar het buitenland wilde vertrekken en Schouten hielp hem daarbij. De reis mislukte toen de man op de luchthaven werd aangehouden vanwege het niet verschijnen bij een taakstraf waarvoor hij volgens Schouten nooit was opgeroepen, omdat het OM hetzelfde oude adres had gebruikt als in de stukken.

Schouten heeft de zaak aangekaart bij minister Yesilgöz van Justitie en noemt het een bizarre gang van zaken.