ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

‘Kroongetuige Nabil B. in Marengo-proces Ridouan Taghi heeft opnieuw conflict met justitie’

Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-liquidatieproces rond Ridouan Taghi, heeft opnieuw een conflict met justitie.

Dat meldt Follow the Money. Het Marengo-proces draait rond Ridouan Taghi die verdacht wordt van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin. Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel.

Een derde persoon rond het Marengo-proces die ook door geweld om het leven is gekomen is Peter R. de Vries. De misdaadjournalist werd in juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd.

Op 14 januari 2017 liet Nabil B. zich in de Amsterdamse PC Hoofstraat aanhouden met een wapen. Dit deed hij doelbewust om vervolgens een deal te sluiten met justitie. Daarin zouden ze zijn overeengekomen dat de straf voor het wapen, zeven maanden cel, van zijn uiteindelijk opgelegde straf van 8 jaar afgehaald zou moeten worden. Dit zou volgens B. en zijn advocaten zijn toegezegd. Een woordvoerder van justitie ontkent dit ten stelligste. Eerder had de kroongetuige al conflicten met justitie over onder meer de beveiliging van zijn familie. Of het laatste conflict een obstakel gaat vormen inzake de getuigenissen lijkt er vooralsnog niet op.