Leden misdaadfamilie krijgen tot 6 jaar gevangenisstraf voor roof met 113 miljoen euro buit

In Duitsland zijn leden van een misdaadfamilie veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 6 jaar voor een roof met ruim 113 miljoen euro buit.

Dinsdag zijn vijf mannen veroordeeld tot celstraffen oplopend tot ruim zes jaar voor een spectaculaire juwelenroof in de Duitse stad Dresden. De inbraak vond plaats in november 2019 in het museum Residenzschloss, waar vele waardevolle sieraden werden bewaard. De buit, bestaande uit 4.300 diamanten en andere edelstenen, had een waarde van zo’n 113 miljoen euro. De overval wordt beschouwd als een van de meest opzienbarende overvallen ooit gepleegd in Duitsland.

Twee dieven wisten het museum binnen te dringen via een raam en braken vervolgens met een bijl de vitrines open om toegang te krijgen tot de kostbare juwelen. Hoewel de gestolen sieraden voornamelijk grote historische waarde hadden voor het museum, vertegenwoordigden ze ook een aanzienlijke financiële waarde. Bovendien werd er voor ongeveer 1 miljoen euro aan schade aangericht.

Ruim drie jaar na de roof werd het merendeel van de buit teruggevonden, zij het dat sommige juwelen beschadigd waren geraakt. De vijf veroordeelde mannen, allen twintigers met banden met de Duitse misdaadfamilie Remmo, hebben bekend betrokken te zijn geweest bij de overval. Als gevolg van hun bekentenissen kregen ze een lagere straf dan verwacht. De opgelegde straffen variëren van ruim vier tot ruim zes jaar cel. Een zesde verdachte werd vrijgesproken.

Met de veroordeling van deze vijf mannen hoopt de rechtbank een duidelijk signaal af te geven dat dergelijke criminele activiteiten niet getolereerd worden en dat de daders zware consequenties zullen ondervinden. De juwelenroof in Dresden zal nog lang herinnerd worden als een van de meest gedurfde en lucratieve overvallen in de geschiedenis van Duitsland.