Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Twee keer levenslang geëist tegen schutters meerdere liquidaties en pogingen in Amsterdam en Zaandam

Justitie heeft twee keer levenslang geëist voor meerdere liquidaties en pogingen daartoe in Amsterdam en Zaandam.

Op dinsdag werden twee mannen, respectievelijk 30 en 41 jaar oud, geconfronteerd met beschuldigingen van betrokkenheid bij drie moorden en twee pogingen daartoe, waarbij twee zwaargewonde slachtoffers vielen. Het Openbaar Ministerie beschrijft de verdachten als kil en gewetenloos. De moorden vonden plaats in 2015 in Amsterdam en Zaandam, en de derde was gericht op de volkomen onschuldige 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi, die in januari 2018 werd doodgeschoten in een druk buurthuis in Amsterdam. Het OM eiste levenslange gevangenisstraffen tegen beide mannen voor hun betrokkenheid bij de moorden en pogingen tot moord.

De oudste verdachte wordt in verband gebracht met alle drie de moordzaken die afgelopen week werden behandeld in de rechtbank van Amsterdam. Het betreft de moord op een 43-jarige man op 9 juni 2015 in Zaandam, de moord op een 24-jarige man enkele maanden eerder op 11 februari 2015 in Amsterdam, en de moord op de 17-jarige stagiair, die eigenlijk bedoeld was voor iemand anders. De 30-jarige verdachte wordt beschuldigd van de twee laatstgenoemde moorden.

Volgens de officieren van justitie zijn er geen woorden om de ernst van deze moorden adequaat uit te leggen. “Drie levensdelicten die onder gruwelijke omstandigheden zijn gepleegd. De ene nog gruwelijker dan de andere.” Naast de drie dodelijke slachtoffers zijn er ook twee zwaargewonden gevallen en raakten tientallen getuigen getraumatiseerd.

Bij de moord in Zaandam op 9 juni 2015 waren tientallen kinderen getuige terwijl ze buiten op het schoolplein aan het spelen waren. Tijdens de moordaanslag op de 17-jarige stagiair zat het buurthuis vol met kinderen en waren er verschillende activiteiten gaande.

Het bewijs in deze zaken is gebaseerd op verklaringen van drie anonieme bedreigde getuigen, die volgens de officieren van justitie als bewijs kunnen dienen. Daarnaast wijzen andere bewijsmiddelen, zoals afgeluisterde gesprekken, telefoongegevens, verkeerscamera- en camerabeelden, forensisch bewijs en getuigenverklaringen, naar de betrokkenheid van de twee verdachten bij de moorden en pogingen daartoe.

De moorden en pogingen daartoe vertonen alle kenmerken van koelbloedige, zakelijk geplande en uitgevoerde liquidaties, aldus de officieren van justitie. Ze beschouwen ze als huurmoorden die zijn gepleegd uit geldelijk gewin en met een gewetenloze instelling. Zowel de voorbereidingen als de uitvoering hebben een zeer professioneel karakter.