Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Levenslang voor schutter John S. na dodelijke schietpartijen zorgboerderij en schoenmakerij

Schutter John S. moet levenslang de cel in voor dodelijke schietpartijen in een zorgboerderij en schoenmakerij.

De rechtbank Rotterdam heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd aan de verdachte die werd verdacht van dodelijke schietincidenten in een schoenmakerij in Vlissingen en op een zorgboerderij in Alblasserdam. De verdachte wordt veroordeeld voor drie moorden, twee pogingen tot moord, twee bedreigingen en vuurwapenbezit.

De verdachte John S. heeft de feiten grotendeels toegegeven. Op de zitting is er discussie geweest over de vraag of er sprake is van voorbedachte raad bij de schietincidenten en of de uitlatingen van de verdachte bedreigend waren. De rechtbank verwerpt de verweren.

De rechtbank heeft een levenslange gevangenisstraf opgelegd omdat de ernst van de feiten en de omstandigheden daaromheen de enige passende straf zijn. De persoonlijke omstandigheden van de verdachte en/of de toerekening van de feiten aan de verdachte zouden een reden kunnen zijn om daarvan af te zien, maar in dit geval zijn die omstandigheden niet zwaar genoeg om af te zien van een levenslange gevangenisstraf.

De rechtbank heeft ook gekeken of een combinatievonnis van 30 jaar gevangenisstraf en TBS passend is. De rechtbank concludeert dat een combinatievonnis van 30 jaar gevangenisstraf en TBS niet passend is omdat de door de wetgever gestelde doelen gericht op veilige terugkeer in de samenleving niet worden gehaald. Ook doet een tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar of (substantieel) lager onvoldoende recht aan de aard en ernst van de gepleegde misdrijven.

De rechtbank heeft daarom besloten om de enige passende straf in deze zaak op te leggen: een levenslange gevangenisstraf.