Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Levenslange gevangenisstraffen voor dubbele liquidatie Amsterdamse Staatsliedenbuurt blijven definitief staan

De levenslange gevangenisstraffen voor de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt blijven definitief staan.

Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Tegen de opgelegde straffen is geen beroep meer mogelijk. Dat houdt in dat Anouar B. en Adil A. levenslang in de gevangenis blijven zitten voor de dubbele liquidatie.

In december 2012 werd in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt de Range Rover met daarin Benaouf A., Saïd El Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) door meerdere schutters onder vuur genomen. A. sloeg op de vlucht en wist te ontkomen door in het water te springen. De twee anderen hadden minder geluk en zijn op straat geliquideerd. Na de dubbele liquidatie zijn ook nog twee motoragenten onder vuur genomen.

Na enige tijd en onderzoek van de recherche werden Adil ‘Kinker’ A. en Anouar ‘Popeye’ B. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de wilde schietpartij. De verdachten zijn door de rechtbank uiteindelijk veroordeeld tot levenslang. Beide mannen ontkennen iets te maken te hebben met de dubbele liquidatie.

Volgens doelwit Benaouf A. heeft hij B. gezien en zou hij één van de schutters zijn geweest. De verdachte en andere personen zeggen dat A. liegt. Tijdens het hoger beroep heeft het doelwit dit ontkend en blijft volhouden Anouar B. die dag te hebben gezien. De rechtbank heeft A. en B. eerder veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen en ook in hoger beroep werden de straffen gehandhaafd.