Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Liefde voor voetbalclub Napoli leidt tot aanhouding gevaarlijke voortvluchtige Italiaanse crimineel

De liefde voor voetbalclub Napoli heeft geleid tot de aanhouding van een voortvluchtige Italiaanse crimineel.

De zoektocht naar een voortvluchtige Italiaanse crimineel, Vincenzo La Porta, is ten einde gekomen toen de politie hem opspoorde op het Griekse eiland Corfu.

De 60-jarige La Porta, een bekende figuur in de Italiaanse onderwereld, was maar liefst elf jaar lang voortvluchtig en stond hoog op de lijst van de honderd meest gevaarlijke voortvluchtige Italiaanse criminelen.

La Porta wordt verdacht van betrokkenheid bij het gevreesde criminele netwerk van de Camorra, dat actief is in de regio van Napels. Hij zou een prominente rol hebben gespeeld in de ‘witteboordencriminaliteit’ van de maffiagroep, wat doorgaans verwijst naar financiële misdrijven en frauduleuze activiteiten.

De spectaculaire arrestatie vond plaats nadat de Italiaanse politie La Porta herkende op een foto waarop hij te zien was te midden van juichende fans die de recente overwinning van hun geliefde voetbalclub Napoli vierden in een restaurant op Corfu. Ondanks dat La Porta trachtte zijn identiteit te verhullen door een pet en sjaal te dragen, was er geen ontkomen aan de oplettende blik van de Italiaanse politie.

Door nauw samen te werken met de Griekse politie, kon La Porta uiteindelijk worden aangehouden. Met behulp van toezicht op zijn online activiteiten wisten de autoriteiten zijn verblijfplaats te traceren. Zodoende werd hij, terwijl hij op zijn scooter reed, klemgereden en in de boeien geslagen.

In Italië is La Porta eerder bij verstek veroordeeld voor criminele samenwerking, belastingontduiking en fraude. De Italiaanse autoriteiten willen hem dan ook graag uitleveren, zodat hij zijn gevangenisstraf van maar liefst 14 jaar kan uitzitten. Voorlopig blijft La Porta echter gevangen in Griekenland, in afwachting van een besluit over het uitleveringsverzoek.

Opmerkelijk genoeg heeft La Porta een nieuw leven opgebouwd in Griekenland, waar hij een gezin heeft en als kok werkzaam was in een restaurant op Corfu, aldus zijn advocaat, die werd geciteerd door persbureau AP.

Deze recente arrestatie is niet de eerste keer dat digitale beelden een cruciale rol spelen bij de opsporing van voortvluchtige maffialeden. Twee jaar geleden wist de Italiaanse politie ook al een ander maffialid op te sporen dankzij kookfilmpjes op YouTube, waarbij de herkenning van diens tatoeages van doorslaggevend belang bleek, zelfs zonder zijn gezicht in beeld te brengen.