© Pexels / Pixabay

Lokale partijleider in Ecuador geliquideerd – Tweede politieke moord binnen een week

In Ecuador is opnieuw in korte tijd een politicus geliquideerd. Eerder werd al een presidentskandidaat doodgeschoten.

Maandag is een lokale partijleider in Ecuador, Pedro Briones, doodgeschoten. Dit markeert de tweede politieke moord binnen een week in het land. Eerder werd afgelopen woensdag presidentskandidaat Fernando Villavicencio doodgeschoten na een campagnebijeenkomst in de hoofdstad Quito.

Briones werd volgens berichtgeving van BBC News neergeschoten bij zijn huis in de noordelijke provincie Esmeraldas door gemaskerde schutters op een motor. Hij was de leider van een lokale tak van de politieke partij Revolución Ciudadana, opgericht door voormalig president Rafael Correa.

De moord op Briones volgt minder dan een week na de gewelddadige dood van presidentskandidaat Villavicencio. Villavicencio werd midden op de dag drie keer in het hoofd geschoten. Na de aanslag werd hij ernstig gewond naar een ziekenhuis gebracht, waar hij uiteindelijk aan zijn verwondingen bezweek. De 59-jarige voormalige journalist stond bekend om zijn scherpe kritiek op de vermeende banden tussen georganiseerde misdaad en de overheid.

De moord op Villavicencio leidde tot de aankondiging van een noodtoestand van zestig dagen door president Guillermo Lasso. Desondanks weerhield dit de daders er niet van om Briones op maandag neer te schieten.

De recente politieke moorden volgen op de dood van de burgemeester van Manta, een van de grootste steden van Ecuador, twee weken voor de moord op Villavicencio.