© Pexels

Man die 35 jaar onschuldig vast heeft gezeten krijgt 13 miljoen voor alle moeite

Een man die 35 jaar onschuldig heeft vastgezeten krijgt 13 miljoen voor de moeite.

Victor Rosario was 24 jaar oud toen hij werd veroordeeld voor brandstichting en meerdere moorden tijdens een brand in Lowell, Massachusetts in 1982. Maar na 35 jaar achter de tralies te hebben gezeten, heeft hij een schikking bereikt voor misdaden die hij niet heeft begaan.

De Lowell City Council stemde gisteren (2 mei) in met een schikking van $13 miljoen in een rechtszaak voor schending van burgerrechten die hij had aangespannen tegen de stad waar hij was gearresteerd. Tijdens een persconferentie vandaag (3 mei) gaf hij toe dat hij degenen die hem opsloten moest vergeven om verder te kunnen gaan. “Een van de dingen die ik moet doen om verder te kunnen gaan, is leren vergeven,” verklaarde hij, aldus The Associated Press.

“Ik heb 35 jaar, meer dan de helft van mijn leven, achter de muren van een gevangenis in Massachusetts doorgebracht,” vervolgde hij. “Vandaag wordt dit hoofdstuk afgesloten en begint er een nieuw hoofdstuk. Niets kan me compenseren voor die jaren die van me zijn afgenomen.”

Locke Bowman, een van Rosario’s advocaten, prees de Lowell City Council voor het schikken van de zaak. “13 miljoen dollar is bij lange na niet genoeg om Victor te compenseren voor alles wat hij heeft verloren, maar het weerspiegelt de erkenning van de stad Lowell dat wat er is gebeurd niet juist was”, zei hij.

Een rechter vernietigde Rosario’s veroordelingen in 2014 en liet hem vrij in afwachting van een nieuw proces. Het hoogste gerechtshof van de staat bevestigde de uitspraak in 2017 en lokale aanklagers zeiden dat ze hem niet opnieuw zouden vervolgen. In 2019 diende hij een federale rechtszaak in tegen de stad Lowell en ongeveer een dozijn politieagenten en brandweerlieden die betrokken waren bij het onderzoek. De gemeenteraad kondigde de schikking aan slechts enkele weken voordat het proces zou beginnen.

Sinds hij de gevangenis heeft verlaten, heeft Rosario zich ingezet om andere gevangenen te helpen en heeft zelfs marathons gelopen. Zijn grootste wens voor de toekomst is dat autoriteiten grondiger te werk gaan bij hun zaken voordat ze de verkeerde persoon opsluiten. “Ik vraag het strafrechtelijke systeem, de universiteiten die advocaten, aanklagers en onderzoekers opleiden om hun uiterste best te doen om te voorkomen dat wat mij is overkomen de toekomst wordt van nog een verkeerd veroordeelde persoon,” pleitte hij.