Man die aan begin coronapandemie lijkzakken filmde in Wuhan na jaren celstraf vrijgelaten

Een man die aan het begin van de coronapandemie lijkzakken filmde in Wuhan is na jaren cel vrijgelaten.

Fang Bin, een man die in januari 2020 als een van de eersten de gevolgen van de uitbraak van COVID-19 in Wuhan, China vastlegde, is na drie jaar gevangenschap vrijgelaten. Dit werd gemeld door de BBC en Radio Free Asia.

Fang maakte destijds een video waarin te zien was hoe een ziekenhuis in Wuhan overvol was geraakt en hoe buiten het ziekenhuis stapels lijkzakken lagen. In die tijd was er nog maar weinig officiële informatie over COVID-19 beschikbaar in China. Fangs video trok veel aandacht, zowel in China als daarbuiten. Het wordt aangenomen dat de coronapandemie in Wuhan begon.

Fang werd kort na het uploaden van de video gearresteerd, maar werd snel weer vrijgelaten. Ongeveer een week later plaatste hij een nieuwe video waarin hij kritiek had op de Chinese overheid, waarna hij opnieuw werd gearresteerd. Sindsdien was hij vermist.

Nu is gebleken dat Fang in het geheim is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Hij werd afgelopen zondag vrijgelaten en verkeert volgens bronnen in goede gezondheid.

Fang is niet de enige Chinese burgerjournalist die de afgelopen jaren in de problemen is gekomen vanwege het verspreiden van informatie over COVID-19. In maart werd Zhang Zhan, een andere burgerjournalist, na acht maanden gevangenschap vrijgelaten. Zij had verslag gedaan vanuit Wuhan en was veroordeeld voor het verspreiden van ‘valse informatie’.