Man gepakt in Griekenland op verzoek van Nederland “stond aan hoofd koeriersnetwerk 500 miljoen euro”

Een 52-jarige Albanese Griek is overgeleverd aan Nederland nadat hij eind mei in Athene werd gearresteerd op verzoek van de Nederlandse autoriteiten. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij grootschalig crimineel ondergronds bankieren.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) leidde de verdachte een koeriersnetwerk dat bijna 500 miljoen euro aan contant geld voor criminelen verplaatste. De verdachte wordt op 11 augustus voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

De man kwam in 2022 in het vizier van de Taskforce Underground Banking (TF-UB) nadat onderzoek aantoonde dat zijn criminele organisatie ongeveer 500 miljoen euro aan ‘picks’ en ‘kicks’ had verplaatst. Dit omvatte het ophalen van grote hoeveelheden contant geld (‘picks’) door geldkoeriers, die het geld vervolgens elders overdroegen (‘kicks’). Deze transacties vonden plaats op openbare locaties in Nederland en gebruikten ’tokens’ als betalingsbewijs, kenmerkend voor ondergronds bankieren.

Uit versleutelde communicatie via de berichtendienst Sky ECC bleek dat de verdachte de koeriers aanstuurde en ook betrokken was bij drugshandel. Na zijn ontdekking bleek de verdachte in Griekenland te verblijven, waar hij op verzoek van Nederland op 31 mei 2023 werd gearresteerd door de Griekse politie. Hij wordt beschuldigd van leidinggeven aan een criminele organisatie die op grote schaal contant geld uit misdrijven witwast.

Crimineel ondergronds bankieren is van essentieel belang voor georganiseerde misdaad, waarbij grote hoeveelheden geld worden verplaatst of omgezet in cryptovaluta. Dit faciliteert investeringen en criminele activiteiten, voornamelijk afkomstig uit de drugshandel. De aanpak van crimineel ondergronds bankieren is een prioriteit voor zowel de politie als het OM, en de Taskforce Underground Banking werkt aan het bestrijden van internationaal opererende netwerken van ondergrondse bankiers en valutabrokers.