Man gepakt voor misbruik meisje (8) in Amsterdam door nieuw dna-onderzoek

De politie heeft een man aangehouden voor een 12 jaar oude zedenzaak. De verdachte kwam in beeld door een dna-match.

Op zaterdag 21 juni 2008 werd in Molenwijk in Amsterdam een meisje van 8 jaar oud misbruikt. Onderweg van een buurtfeest naar huis wist een man op een fiets het meisje bosjes in te lokken. Daar werd ze het slachtoffer van een zedendelict. De dader vluchtte en wist te ontkomen. Daarop werd direct een uitgebreid onderzoek gestart en forensisch materiaal veiliggesteld.

De zaak had grote impact op de omgeving. Ondanks het uitgebreide onderzoek, veel media-aandacht en de inzet van opsporingscommunicatie kon destijds geen verdachte worden vervolgd. Zedenrechercheurs kregen gedurende het onderzoek wel een verdachte in beeld, die in Zaandam voor soortgelijke delicten was veroordeeld. Zijn betrokkenheid bij dit misdrijf kon echter onvoldoende met bewijs worden gestaafd, meldt een woordvoerder.

Door nieuwe dna technieken is de zaak alsnog in een stroomversnelling gekomen. Forensisch rechercheurs van het Amsterdamse Coldcase-team wisten in nauwe samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dit jaar de identiteit vast te stellen van de verdachte in dit onderzoek. De 61-jarige man, die al eerder veroordeeld is voor zedenzaken, is in verzekering gesteld en zal worden gehoord.