Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Man krijgt 6,5 jaar cel voor doodslaan Amsterdamse filmmaker op Mallorca

Een man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6,5 jaar voor de gewelddadige beroving en dood van de Amsterdamse filmmaker Wouter van Luijn op Mallorca in juli 2018. Van Luijn overleed kort na de confrontatie in het ziekenhuis.

Volgens Diario de Mallorca heeft de veroordeelde, Adrián H.F., een straf van 3,5 jaar gekregen voor gewelddadige beroving en 3 jaar voor doodslag. Daarnaast moet hij 150.000 euro aan smartengeld betalen aan de nabestaanden van de 34-jarige Van Luijn.

Volgens de rechter werd Van Luijn in de beruchte krottenwijk Son Banya in Palma overvallen door H.F. en enkele anderen. De filmmaker werd hard geslagen, waardoor hij het bewustzijn verloor. Vervolgens heeft H.F. hem naar het ziekenhuis gebracht, waar Van Luijn is overleden.

De advocaat van H.F. voerde onder andere aan dat de filmmaker drugs en alcohol zou hebben gebruikt. De rechter oordeelde echter dat Van Luijn niet is overleden als gevolg van het gebruik daarvan. Volgens de rechter zou Van Luijn nog in leven zijn als hij niet zo hard was geslagen.

De aanklagers hadden acht jaar cel geëist. Tegen het vonnis kan nog beroep worden aangetekend. In 2020 werden vier minderjarige jongens vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Van Luijn.

Van Luijn was als editor verantwoordelijk voor de montage van talloze speelfilms, waaronder Brasserie Valentijn (2016) en Aanmodderfakker (2014). In 2018 ontving hij postuum een Gouden Kalf voor zijn werk aan het drama WIJ.