Man uit Den Haag aangehouden voor oplichten ruim 100 personen met 1 cent-methode en Tikkie-fraude

De politie heeft in Den Haag een man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij meer dan honderd oplichtingszaken.

Tussen 26 november 2020 en 21 september 2021 werd met de fraude bijna 30.000 euro gestolen van rekeningen. De gedupeerden waren slachtoffer geworden van Tikkie-fraude en de 1 cent-methode. De recherche startte een onderzoek na aangifte van de ING waarbij er ruim honderd fraudedossiers naar voren kwamen die mogelijk een link hebben met de verdachte. Naast de diefstal van bijna 30.000 euro werd nog geprobeerd om zo’n 17.000 euro van slachtoffers afhandig te maken. De bank wist dit nog te voorkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat de verdachte contact legde met slachtoffers die een artikel aanboden op een handelssite. Doordat de slachtoffers hun telefoonnummers ook op de handelssite hadden gezet, kon het contact worden gelegd via WhatsApp. De zogenaamde koper wilde vervolgens weten of de aanbieder wel te vertrouwen was omdat hij eerder naar eigen zeggen slechte ervaringen had via online aankopen. Om na te gaan of de aanbieder wel zegt wie hij is, vroeg de ‘koper’ een (paar) cent over te maken.