De martelcontainer ontdekt na het hacken van Encrochat. © Politie

Martelcontainers ontdekt na hack PGP’s Encrochat waren alleen maar voor de show

De martelcontainers die werden ontdekt in Wouwse Plantage na de Encrochat hack, waren niet bedoeld om te worden gebruikt maar alleen voor de show.

Dat heeft de hoofdverdachte, Robin van O., gemeld. Volgens de verdachte zijn er te snel conclusies getrokken. Een medeverdachte heeft in een schriftelijke verklaring laten weten dat de containers voor de show waren. De mannen zouden hebben gedaan alsof ze bezig waren met de containers om de opdrachtgever te misleiden. Naar eigen zeggen waren ze nooit van plan om de martelcontainers daadwerkelijk te gebruiken.

De opdrachtgever is volgens verschillende media de 48-jarige Roger P. alias Piet Costa. P. is zelf nog niet in staat van beschuldiging gesteld inzake de martelcontainers. Hij is wel aangehouden voor betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel. Volgens politie en justitie was Piet Costa betrokken bij de smokkel van duizenden kilo’s blokken cocaïne.

De martelcontainers werden bij een grote actie ontdekt in Wouwse Plantage, in Noord-Brabant. De containers waren geluiddicht en in één werd een stoel aangetroffen die vastgeschroefd was aan de vloer. In onderschepte PGP-berichten spraken betrokkenen over ‘onze EBI’ en de ‘behandelkamer’. De politie kwam de containers en verdachten op het spoor na het live meelezen van PGP-berichten op Encrochat toestellen.

De martelcontainer ontdekt na het hacken van Encrochat. © Politie