VIDEO: Albanese drugsbende opgerold bij actie na jaren onderzoek smokkel blokken cocaïne en witwassen

Een Albanese drugsbende is na jaren onderzoek opgerold bij een actie in meerdere landen, waaronder Nederland.

Het onderzoek naar de criminele organisatie werd geleid door de Italiaanse autoriteiten. Bij invallen in meerdere landen zijn twintig personen aangehouden. De drugsbende zou een van de meest actieve netwerken voor handel in cocaïne in Europa zijn, meldt Europol.

Honderden agenten vielen dinsdag panden binnen voor doorzoekingen. Er zijn personen gearresteerd in Italië (5), Nederland (2), Duitsland (2), Griekenland (2), Roemenië (1), Hongarije (1), Spanje (1), Albanië (5) en in Dubai (1). De verdachten zitten in voorlopige hechtenis voor internationale drugshandel, illegaal bezit en distributie van drugs en moord. Eerder werden in het onderzoek 84 andere leden van de Albanese drugsbende in Italië, Ecuador, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Duitsland aangehouden. Bij de acties is in de loop van dit onderzoek bijna 4 ton cocaïne en meer dan € 5,5 miljoen aan cash geld in beslag genomen.

Met behulp van onder meer PGP-toestellen onderhandelde de leider van de organisatie, een 40-jarige Albanese staatsburger gevestigd in Ecuador, rechtstreeks met de Zuid-Amerikaanse drugskartels. Hij regelde enorme zendingen cocaïne naar de grote havens van Europa en, met de hulp van medeplichtigen in Italië, Nederland en Albanië werden de partijen door heel Europa gedistributeerd. De blokken werden verstopt in verborgen ruimtes van voertuigen. Het onderzoek naar de drugsbende wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.