© Pexels / Pixabay

Massale klopjacht gaande in Bolivia met duizenden agenten op voortvluchtige cokesmokkelaar

Bolivia heeft een massale operatie op touw gezet om Sebastián Enrique Marset Cabrera, een voortvluchtige cocaïnesmokkelaar uit Uruguay, op te sporen. Deze gezochte crimineel wordt niet alleen in zijn geboorteland gezocht wegens drugsbezit, maar ook in Paraguay, Brazilië en de Verenigde Staten.

Meer dan 2.250 politieagenten zijn gemobiliseerd, ondersteund door 144 gemotoriseerde voertuigen, om de klopjacht uit te voeren. Tot nu toe zijn er 23 operaties uitgevoerd en 12 mensen gearresteerd tijdens de invallen, die plaatsvonden in het departement Santa Cruz. De Boliviaanse autoriteiten vermoeden dat Marset Cabrera zich daar verstopt met zijn Peruaanse vrouw en drie kinderen. Het vermoeden bestaat dat hij al sinds september in Bolivia verblijft.

Sebastián Enrique Marset Cabrera staat bekend als een van de meest invloedrijke drugshandelaren in het zuidelijke deel van Zuid-Amerika en heeft naar verluidt meerdere tonnen drugs via Uruguay vervoerd. Hij wordt in verband gebracht met ernstige criminele activiteiten en wordt door de Colombiaanse president Gustavo Petro zelfs beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van een Paraguayaanse antimaffia-aanklager, die in mei 2022 is vermoord.

De gezamenlijke inzet van de Boliviaanse autoriteiten en de internationale belangstelling voor de arrestatie van Marset Cabrera tonen aan hoe serieus de situatie wordt genomen. Het vangen van deze voortvluchtige smokkelaar is van cruciaal belang om de drugshandel in de regio te bestrijden en gerechtigheid te waarborgen voor slachtoffers van zijn misdaden. De operatie toont aan dat de betrokken landen vastberaden zijn om samen te werken en gezamenlijk te vechten tegen de drugscriminaliteit die de regio treft.