Oorlog / explosie
Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Meer dan tachtig doden bij ADF-aanvallen in Democratische Republiek Congo

Bij verschillende aanvallen in de Democratische Republiek Congo zijn afgelopen week meer dan tachtig doden gevallen.

Van deze slachtoffers kwamen 41 mensen vrijdagavond om bij een aanval op drie dorpen. Het Congolese leger meldt dat de Allied Democratic Forces (ADF) verantwoordelijk zijn voor deze aanvallen.

ADF-aanvallen op Dorpen in Noord-Kivu

De aanvallen vonden plaats in de dorpen Masala, Mapasana en Mahini, gelegen in de provincie Noord-Kivu. De ADF-militanten, gewapend met geweren en machetes, vielen deze dorpen vrijdagavond aan, wat resulteerde in een bloedbad.

Achtergrond van de ADF

De Allied Democratic Forces, oorspronkelijk afkomstig uit Oeganda, hebben trouw gezworen aan de Islamitische Staat en opereren nu vanuit Oost-Congo. De groepering staat bekend om haar gewelddadige methoden en aanvallen op burgers.

Aanvallen Eerder Deze Week

Dezelfde groepering wordt ook verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanvallen eerder deze week in het oosten van het land. In het dorp Masawu vielen 17 doden, terwijl er donderdag in twee andere dorpen nog eens vijf doden werden aangetroffen. Op vrijdag werden bij het dorp Mununze zes lichamen uit een rivier gehaald.

Toenemende Onrust en Geweld

De recente golf van aanvallen door de ADF onderstreept de voortdurende instabiliteit en het geweld in de regio. De aanvallen hebben geleid tot verdere onrust onder de lokale bevolking, die al jarenlang lijdt onder de aanwezigheid van gewapende groepen in het gebied.