Verdachte gepakt voor dumpen grote partijen chemisch afval uit drugslab in Groningen

De politie heeft een 33-jarige verdachte uit Wormer aangehouden in verband met mogelijke betrokkenheid bij verschillende drugsafvaldumpingen in de provincie Groningen.

Deze aanhouding vond plaats op maandag 10 juni, na uitgebreid onderzoek naar de dumpingen die in december 2023 plaatsvonden.

Vondst van Honderden Jerrycans

Op donderdag 14 december werden rond de honderd jerrycans met chemicaliën aangetroffen aan de Smedemaweg in Huizinge. De volgende ochtend, vrijdag 15 december, vond de politie ongeveer honderd jerrycans bij de Euvelgunnerweg in Groningen. Later die ochtend werden bij de N46 ter hoogte van Middelstum nog eens rond de honderd jerrycans en ander afval gevonden.

Afkomstig uit een Drugslab

Uit het onderzoek bleek dat de chemicaliën in de jerrycans drugsafval zijn, hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit een drugslab. Daarnaast werden andere afvalresten aangetroffen, waaronder goederen die gebruikt kunnen worden bij de productie van synthetische drugs.

Politieonderzoek

Het Team Milieu van de Eenheid Noord-Nederland startte, onder leiding van het Openbaar Ministerie (Functioneel Parket), direct een onderzoek naar de herkomst van het afval en mogelijke verdachten. Dit leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de verdachte uit Wormer. Het onderzoek is nog gaande en verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Verband tussen Dumpingen

Na de vondst van het drugsafval riep de politie getuigen op om zich te melden met informatie. Door gesprekken met buurtbewoners en sporenonderzoek ontstond het vermoeden dat de drie dumpingen met elkaar in verband staan en dat de chemicaliën uit een drugslab afkomstig zijn. Het onderzoek naar deze verbanden wordt voortgezet.

De aanhouding van de verdachte is een belangrijke stap in het onderzoek, maar het onderzoeksteam blijft zich inzetten om alle betrokkenen bij de illegale activiteiten op te sporen en te vervolgen.