Chapo interview met Sean Penn voor Rolling Stone. © screenshot

Meerdere woningen drugsbaas ‘El Chapo’ Guzman geveild door Mexicaanse autoriteiten

De Mexicaanse regering gaat zes woningen van drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzman veilen. Eén van de woning is het pand met een ondergrondse tunnel bereikbaar via een hydraulisch systeem in de badkamer.

Het gaat om verschillende woningen in Culiacan die in beslag zijn genomen bij acties tegen het Sinaloakartel. Het gaat onder meer om een woning van Griselda Lopez, de ex van Chapo en de moeder van de 28-jarige Ovidio Guzman die recent werd aangehouden en weer vrijgelaten na extreem veel geweld van sicarios van het Sinaloakartel.

De meest bekende woning die geveild wordt is het pand van waaruit Chapo Guzman in 2014 via een hydraulisch systeem en een tunnel onder de badkamer wist te ontsnappen. De Mexicaanse autoriteiten ontdekten toen dat de drugsbaas verschillende woningen gelinkt had via het riool en zodoende telkens weer spoorloos kon verdwijnen.

De woningen waren zwaar beveiligd met speciale deuren en tunnels. Bij een inval duurde het maar liefst tien minuten voor de mariniers het pand in konden komen. Op dat moment was Chapo al spoorloos verdwenen. Later is de drugsbaas alsnog aangehouden en tegenwoordig zit hij een levenslange celstraf uit in de meest beveiligde gevangenis in de VS.