©️Pexels / Pixabay

Meest gezochte ‘Ndrangheta maffiabaas na jaren op de vlucht gepakt in kerk

In Italië is één van de meest gezochte ‘Ndrangheta maffiabazen na jaren op de vlucht in een kerk gepakt.

De Italiaanse politie heeft een grote slag geslagen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad door maffiabaas Pasquale Bonavota van de ‘Ndrangheta uit Calabrië op te pakken. Hij was de laatste persoon die nog voortvluchtig was na een grootschalige inval in 2019 waarbij 334 arrestaties werden verricht. Bonavota werd gearresteerd in een kerk in Genua, nadat de politie hem al een tijdje in de gaten hield. Bij zijn arrestatie beweerde hij slechts in de kerk te zijn voor het rozenkransgebed.

Bonavota stond bekend als een van de meest gezochte criminelen van Italië en was verantwoordelijk voor de belangen van de ‘Ndrangheta in de omgeving van Rome. Hij was betrokken bij de goksector en drugshandel en wordt onder meer beschuldigd van lidmaatschap van de maffia en moord.

Het nieuws van zijn arrestatie werd positief ontvangen door de Italiaanse autoriteiten. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi noemt het een “sterke reactie van de staat” en benadrukt de inzet van justitie en autoriteiten in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Eerder dit jaar werd ook al een andere kopstuk van de maffia opgepakt, Matteo Messina Denaro, na dertig jaar voortvluchtig te zijn geweest.

De ‘Ndrangheta uit Calabrië staat bekend als een van de grootste en machtigste maffiaorganisaties ter wereld en heeft veel invloed in Zuid-Italië. Hun activiteiten strekken zich uit over de hele wereld en ze zijn betrokken bij verschillende vormen van georganiseerde misdaad, waaronder drugshandel, afpersing en witwassen van geld.