‘Meesterbrein’ grote Twitterhack en buitmaken 100K aan bitcoins is 17-jarige hacker

In het onderzoek naar de grote Twitter hack en buitmaken 100K aan bitcoins, heeft de politie meerdere verdachten aangehouden. Het meesterbrein zou een 17-jarige jongen zijn.

Agenten kwamen in actie en hebben in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië drie verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de hack. De 17-jarige Graham Ivan C. uit Florida is hoofdverdachte en is door de openbaar aanklager bestempeld als het ‘meesterbrein’ van de hack.’De massale fraude is hier in onze achtertuin gepleegd.’ Aldus de aanklager. Tegen de tiener zijn in totaal 30 aanklachten geformuleerd. Justitie is van plan de verdachte als volwassene te gaan berechten.

Bij de grootschalige Twitterhack werden onder meer de accounts gehackt van de voormalige Amerikaanse president Obama, Microsoft-oprichter Bill Gates, Tesla-baas Elon Musk, artiest/fashion designer Kanye West en techbedrijven als Uber en Apple. Er werden na de hack berichten geplaatst waarin volgers gevraagd werd om bitcoins te versturen die verdubbeld zouden worden. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 100.000 dollar is opgehaald met de frauduleuze bitcoinadvertenties.

Ook het account van PVV-leider Geert Wilders is gehackt, waarna zijn profielfoto werd veranderd in een karikaturale afbeelding van een zwarte man. Ook werden via het account verschillende complottheorieën geretweet. Het is onduidelijk of de hack van Wilders’ account een link heeft met de bitcoin-oplichting of dat het puur toeval was. De Nederlander die het account binnendrong zei tegen de NOS dat hij hulp heeft gehad van een nog onbekende Amerikaan.