Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland gaat zich aansluiten bij een internationaal onderzoek naar grootschalige handel in vuurwapens afkomstig uit Slowakije. De MEGA wapenvondst in Nieuwegein zou een link hebben met de wapenhandel in Slowakije.

Dat meldt NRC Handelsblad. Naar aanleiding van onderzoek na de MEGA wapenvondst in Nieuwegein bleek dat van de automatische vuurwapens zeker twaalf uit Slowakije zijn gekomen. Het gaat om afgedankte wapens van het Slowaakse leger. Door een afwijkende interpretatie van Europese wetgeving konden deze wapens jarenlang legaal verkocht worden.

In Nieuwegein werd destijds in een garagebox een enorme wapenvondst gedaan. Het ging toen om 46 pistolen, 8 revolvers, 19 automatische vuurwapens zoals AK-47’s, 21 pistoolmitrailleurs, handgranaten en een grote hoeveelheid munitie. Het OM verdenkt de groep mannen die betrokken zouden zijn bij de gevonden wapens van het uitvoeren van liquidaties tegen betaling. Of dit ook te bewijzen valt zal blijken in de rechtszaak tegen de mannen in de zaak genaamd ’26Koper’.