rafael caro quintero gezocht fbi drugsbaas mexico
© FBI

Mexicaanse drugsbaas met 20 miljoen op hoofd op Most Wanted lijst FBI aangehouden

In Mexico is drugsbaas Rafael Caro Quintero aangehouden door de marine. Er stond 20 miljoen op het hoofd van de crimineel die bekendstaat als ‘Narco de Narcos.

Quintero werd bij een actie van het Mexicaanse leger gepakt in de staat Sinaloa. In april 1985 werd de drugsbaas aangehouden voor de moord op een undercoveragent van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA). Het slachtoffer was Enrique ‘Kiki’ Camarena en werd gruwelijk gemarteld voor hij om het leven werd gebracht. Quintero werd in San José in Costa Rica aangehouden en vastgezet voor de moord en deelname aan een criminele organisatie.

Caro werd in 1989 schuldig bevonden aan onder andere de moord op Camarena, het leiden van een criminele organisatie en cocaïnesmokkel en werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 jaar. In augustus 2013 kwam de drugsbaas na 28 jaar detentie en een vormfout weer op vrije voeten. De Amerikanen vroegen om zijn uitlevering maar de Mexicaanse autoriteiten waren destijds ‘vergeten’ de vrijlating te melden. Sindsdien werd Caro Quintero gezocht door de FBI die 20 miljoen dollar op zijn hoofd plaatste.

Begin jaren ’80 was Caro Quintero medeoprichter van het Guadalajarakartel. In die periode groeide dat kartel uit tot een van de machtigste criminele organisaties van Latijns-Amerika. Volgens de DEA staat Caro Quintero momenteel aan het hoofd van een tak van het beruchte Sinaloa-kartel. De zonen van El Chapo, die bekendstaan als Los Chapitos, hebben een ander deel van het kartel en de echte grote baas zou Ismael ‘El Mayo’ Zambada zijn.