Zoon baas Sinaloa-kartel 'El Mayo' Zambada uitgeleverd aan Verenigde Staten
El Mayo (rechts) en zoon Mayito Gordo rechts.

‘Mayito Gordo’ zoon van Sinaloa-kartel baas ‘El Mayo’ Zambada veroordeeld tot celstraf in VS

De zoon van drugsbaas ‘El Mayo’ Zambada van het Sinaloa-drugskartel is in de VS veroordeeld tot negen jaar cel.

De zoon van drugsbaas ‘El Mayo’ zat sinds november 2014 vast in een Mexicaanse gevangenis waarna hij werd uitgeleverd aan de Amerikaanse autoriteiten. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Ismael Zambada Imperial zou een deel van het Sinaloa-kartel runnen voor zijn vader ‘El Mayo’.

Op 24 juni is Ismael Zambada Imperial alias ‘Mayito Gordo’ veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Zijn tijd die hij heeft doorgebracht in de gevangenis wordt daar vanaf gehaald. Dat houdt in dat Mayito Gordo nog ongeveer een jaar uit moet zitten. Vorig jaar pleitte hij zelf al schuldig inzake drugshandel en deelname aan een criminele organisatie.

Een andere zoon van ‘El Mayo’ zat ook enige tijd vast in een Amerikaanse cel. Serafin Zambada Ortiz heeft een ‘plea deal’ gesloten met justitie en een gevangenisstraf opgelegd gekregen. In 2018 werd hij op vrije voeten gesteld.

De 71-jarige Ismael Zambada Garcia alias ‘El Mayo’ is één van de oprichters en bazen van het Sinaloa-kartel. Ondanks het feit dat iedereen denkt dat ‘Chapo’ de grote baas was zit het toch anders in elkaar. Het Sinaloa-kartel heeft nooit één grote baas gehad maar meerdere drugsbazen die verantwoordelijk zijn voor een bepaald gebied en/of handel. ‘El Mayo’ stond vanaf het begin samen met Chapo en onder meer Rafael Caro Quintero aan het hoofd van het Sinaloa-kartel.

Zoon baas Sinaloa-kartel 'El Mayo' Zambada uitgeleverd aan Verenigde Staten
El Mayo (rechts) en zoon Mayito Gordo rechts.