pgp telefoons gekraakt, pgp gekraakt politie, pgp liquidatie diemen, pjotr liquidatie rechtszaak

Miljoen nieuwe ‘gekraakte’ berichten ontdekt op servers PGP-telefoons

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij onderzoek naar servers van PGP-telefoons meer dan een miljoen nieuwe berichten achterhaald. De berichten bevatten informatie die gebruikt kan worden voor tientallen strafrechtelijke onderzoeken.

PGP staat voor Pretty Good Privacy. Met de zogenoemde PGP’s en/of cryptotelefoons, meestal blackberry’s en sommige Android-telefoons, kan niet gebeld worden maar er worden versleutelde (mail)berichten mee verstuurd. De telefoons waren en zijn populair in bepaalde kringen waaronder in het criminele milieu. De veronderstelling was dat er veilig met de toestellen gecommuniceerd kan worden zonder dat je getapt kan worden door politie en justitie.

De politie kan de telefoons inderdaad niet kraken en/of live tappen bij goed en verantwoord gebruik. Maar in deze situatie is het anders gegaan want niet de telefoons zelf zijn gekraakt maar de servers waar de berichten op staan zijn in beslag genomen. Daaruit heeft justitie miljoenen berichten kunnen halen. Nu blijkt dat er op de in Canada en Costa Rica in beslag genomen servers nog een miljoen berichten stonden. Dit was, volgens justitie, in bijvoorbeeld de backup-systemen van de betreffende servers.

In een zaak uit Amsterdam waren in eerste instantie geen berichten te vinden maar na verder speurwerk stuitte justitie op het volgende bericht: ‘Vriend, ik ben vorige week een hele middag ondervraagd door de politie en ik denk dat mijn telefoon wordt afgeluisterd….Ik dacht dat we professionals waren!!!! Ik heb alles voor jullie opgelost!!!’. In een liquidatie onderzoek vraagt de opdrachtgever: ‘Als jullie hem op klaarlichte dag doen, worden jullie allemaal goed beloond’.