mega wapenvondst nieuwegein slowakijke, slowakije wapenhandel nieuwegein, vuurwapens slowakije handel
Automatische vuurwapens gevonden bij verdachten vermeende liquidatiegroep. © Twitter (@landelijkparket)

Miljoenen euro’s geëist in zaak rond 26Koper Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’

Het Openbaar Ministerie (OM) eist miljoenen euro’s van de mannen die veroordeeld werden in de 26Koper zaak rond een Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.

De zaak tegen de verdachten kwam aan het rollen na een enorme wapenvondst gedaan in Nieuwegein. Hierbij zijn 92 (vol)automatische wapens, zoals AK-47’s, zestien geluiddempers en negen handgranaten gevonden. Daarnaast zijn ook 33 patroonmagazijnen en 4600 kogelpatronen in beslag genomen. Ook vond de politie een boekhouding waarin inkomsten uit drugshandel en de uitgaven van dat geld zouden zijn genoteerd. Het ging om geld dat gebruikt werd voor het kopen van wapens, auto’s en betaling van huurmoordenaars en mensen die mogelijke slachtoffers volgden en observeerden.

De verdachten zijn door de rechtbank vrijgesproken inzake het voorbereiden van moorden maar kregen wel straffen voor onder meer de vuurwapens. Later in hoger beroep zijn de mannen alsnog veroordeeld voor het voorbereiden van liquidaties. Hiervoor werd tot 14,5 jaar gevangenisstraf opgelegd. De groep zou mogelijk ook gelinkt zijn aan Ridouan T. die momenteel vastzit en verdacht wordt van het opdracht geven tot meerdere Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe.

Justitie eist nu ook een ontnemingsvordering van de veroordeelde verdachten. Na een berekening komt het OM tot een bedrag van ruim 7 miljoen euro. Het bedrag wordt onder de verdachten verdeeld op basis van de opgelegde straffen. Degene met de hoogste straffen moeten het meeste gaan betalen. De rechtbank doet later uitspraak in deze zaak.