Verdachte met automatisch vuurwapen gepakt voor afpersing bedrijven en eisen bitcoins

De politie heeft een man aangehouden die verdacht wordt van het afpersen van meerdere bedrijven.

Na onderzoek kwam de 24-jarige man uit Veenendaal in beeld als verdachte. De man zou willekeurig bedrijven hebben uitgezocht en benaderd. De gedupeerden kregen een boodschap waarin werd aangegeven dat het bedrijf voor een bepaalde datum bitcoins over moest maken. Als er niet werd meegewerkt zou de website plat worden gelegd met een DDoS-aanval.

Om zijn afpersbericht kracht bij te zetten, voerde hij een korte DDoS-aanval uit op de website van het bedrijf. Bij een aantal bedrijven is de verdachte nog voor het verstrijken van de termijn overgegaan tot een grote DDoS-aanval. Ten minste negen bedrijven zijn slachtoffer geworden van de afperser. De schade is aanzienlijk aangezien het gaat om webshops die uren uit de lucht zijn geweest.

De politie hiel de verdachte op 2 juni aan in zijn woonplaats. Bij de aanhouding zijn onder andere een automatisch vuurwapen aangetroffen en is de auto van de verdachte in beslag genomen voor nader onderzoek. De recherche onderzoekt nog of de man mogelijk in verband kan worden gebracht met meer aangiften.