De 44-jarige agent Derek Chauvin verdacht van de moord op George Floyd. © Mugshot

Minneapolis treft schikking van miljoenen met slachtoffers politiegeweld Derek Chauvin (de George Floyd agent)

De stad Minneapolis heeft een schikking getroffen van miljoenen met slachtoffers van geweld door agent Derek Chauvin, die veroordeeld is voor de dodelijke aanhouding van George Floyd.

De stad Minneapolis heeft een schikking getroffen met twee zwarte inwoners die het slachtoffer werden van buitensporig politiegeweld door Derek Chauvin, de voormalige politieagent die veroordeeld werd voor de moord op George Floyd. John Pope Jr. zal een bedrag van 7,5 miljoen dollar ontvangen, terwijl Zoya Code een bedrag van 1,4 miljoen dollar krijgt. De twee zaken werden aangespannen tegen de stad Minneapolis door de slachtoffers zelf.

Volgens de aanklacht werden Pope en Code in 2017 racistisch behandeld door Chauvin tijdens een politie-interventie in hun woning. Chauvin sloeg Pope met een zaklamp en drukte hem met zijn knie op de grond, vergelijkbaar met zijn aanpak bij Floyd in 2020. Code werd ook met de knie van Chauvin in haar nek tegen de grond gedrukt.

De schikking werd bereikt na een langlopende juridische strijd en werd bekendgemaakt op dezelfde dag dat de rechter de straf van Chauvin voor de moord op Floyd uitsprak. De stad Minneapolis en haar politiedepartement hebben sinds de dood van Floyd te maken gehad met toenemende kritiek op hun beleid en optreden tegen minderheden.