© Politie

Mogelijk maanden vertraging in Marengo-liquidatieproces na uitlevering Saïd R. uit Colombia

In het Marengo-liquidatieproces dreigt maanden vertraging te ontstaan vanwege uitlevering van Saïd R. die vastzat in Colombia.

In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam was vandaag de eerste zitting sinds de uitlevering van de vermeende rechterhand van Ridouan T.. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt R. van betrokkenheid bij onder meer liquidaties en grootschalige drugshandel. Hij zou volgens de officier een leidende rol hebben gehad in de criminele organisatie.

Het Marengo-proces loopt al enige tijd en bij al die zittingen was Saïd R. niet aanwezig. Zijn advocaten zeggen dan ook tijd nodig te hebben om het 50.000 pagina’s tellende dossier door te kunnen nemen. Hier denken ze ongeveer acht maanden voor nodig te hebben. Bij de rechtbank is een verzoek ingediend om de zaak van R. in een nieuw proces te behandelen. Het OM wil de zaak niet splitsen en is van mening dat zes maanden vertraging net te doen is. Eerder vroeg Ridouan T. ook om zijn zaak apart te behandelen maar dat verzoek werd afgewezen. In het geval van Saïd R. gaat de rechtbank nog een beslissing nemen.

Het Marengo-proces draait rond Ridouan Taghi die verdacht wordt van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin. Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel.

Een derde persoon rond het Marengo-proces die ook door geweld om het leven is gekomen is Peter R. de Vries. De misdaadjournalist werd in juli neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces is vooralsnog niet te zeggen. Er zijn nog geen opdrachtgevers aangeklaagd.

In verband met de liquidatie van De Vries zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.