Mohammed B. alsnog vervolgd voor vechtpartij

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, wordt toch vervolgd voor de vechtpartij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Dat gebeurt nu op verzoek van Jesse R., verdachte in het liquidatieproces. Het Openbaar Ministerie besloot in april de aangifte van Jesse R. te seponeren, maar R. wil nu alsnog vervolging afdwingen.

Dinsdag buigt het gerechtshof in Den Bosch zich over de eis van R., zo heeft zijn advocaat Hettie Cremers gezegd.

R. heeft verklaard dat hij vorig jaar 27 mei 2011 tijdens het luchten zo zijn aangevallen door Mohammed B. Mohammed B. zou R. schoppend en slaand over luchtplaats hebben gejaagd. R. ontkent dit. Volgens Jesse was hij juist goed voorbereid en heeft hij zich goed afgeweerd.

De advocate denkt dat B. tegen andere zou hebben gezegd dat hij Jesse zou willen vermoorden. B. zou zich hebben voorbereid door maandenlang een bokstraining te volgen en boeken over vechtsport te lezen. Wat overigens volgens de gevangenisdirecteur niet zo is.

De zaak werd in eerste instantie geseponeerd omdat B. al een levenslange gevangenisstraf uitzit, en twee weken in de isoleercel heeft gezeten voor de aanval.

De beklagprocedure vindt dinsdag achter gesloten deuren plaats.