Nederland kiest Ford Kuga en BMW X1 als nieuwe basispolitievoertuigen

Na een anderhalf jaar durende voorbereiding, feedbackverzameling en uitgebreide testperiode heeft de politie besloten om de Ford Kuga Full Hybrid en de BMW X1 te kiezen als de nieuwe basispolitievoertuigen (BPV-personenauto’s).

De gunning van de opdracht is toegekend aan twee leveranciers, onder voorwaarde dat de proefmodellen van de auto’s ook door de politie worden goedgekeurd.

De keuze voor twee merken is bewust gemaakt om flexibiliteit te waarborgen bij eventuele leveringsproblemen, aldus Michel de Roos, voorzitter van de stuurgroep verantwoordelijk voor de aankoop van de nieuwe voertuigen. De aanbesteding van de nieuwe basispolitievoertuigen is een intensief proces waarbij rekening moet worden gehouden met specifieke eisen die aan politievoertuigen worden gesteld.

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe voertuigen aan deze eisen voldoen, hebben tientallen politiecollega’s uit alle eenheden in mei van dit jaar vier personenauto’s van drie leveranciers uitvoerig getest. Zowel op een circuit in Lelystad als op de openbare weg werden technische specificaties en rijcomfort beoordeeld. De score van de auto’s en de ervaringen van de testers werden nauwgezet bijgehouden. Gebruikerstesten hadden een aandeel van vijftig procent in de totaalscore, terwijl prijs (dertig procent) en kwalitatieve criteria (twintig procent) eveneens meespeelden. De Ford Kuga en BMW X1 kwamen uiteindelijk als winnaars uit de bus.

De geselecteerde leveranciers zullen proefmodellen bouwen die, na goedkeuring, in 2024 in verschillende basisteams worden ingezet voor een gebruikersperiode. Alleen als deze fase succesvol wordt afgerond, worden de overeenkomsten ondertekend. De nieuwe overeenkomst met Ford en BMW omvat de levering en onderhoud van basispolitievoertuigen van januari 2025 tot december 2029, met een mogelijke uitloop tot december 2032. De eerste uitlevering wordt verwacht in medio 2025, waarbij ongeveer 1100 voertuigen met een fossiele aandrijving worden afgenomen.

Als onderdeel van duurzaamheidsinspanningen zal vanaf eind 2025 ongeveer dertig procent van de huidige fossiele BPV-personenauto’s (ongeveer 500 stuks) worden vervangen door elektrische voertuigen. Een aanbestedingsproces voor elektrische basispolitievoertuigen wordt na de zomer verwacht.