Nederlander aangehouden bij inval Belgische politie in pand met drugslab

In België is een Nederlander aangehouden in verband met een drugslab.

In een tijdsbestek van ongeveer 12 uur zijn er twee actieve drugslabo’s ontdekt in de Kempen. Een van de ontdekkingen vond plaats na een melding via het anonieme meldpunt van de politie. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen en de Lokale Politie Neteland vielen binnen in een loods aan de Bankloopstraat in Sint-Jozef-Olen. Hier werd een actief drugslab aangetroffen en vier personen, waaronder een 30-jarige Nederlander, werden ter plaatse gearresteerd.

Dinsdagavond omstreeks 19.45 uur drongen de FGP Antwerpen en de Lokale Politie Neteland de loods binnen, waar zij een actief drugslab ontdekten. Vier verdachten van 30, 34, 44 en 58 jaar oud werden op heterdaad betrapt en gearresteerd. De 30-jarige Nederlander werd door de onderzoeksrechter in hechtenis genomen op verdenking van het vervaardigen van verdovende middelen of psychotrope stoffen in vereniging.

Op woensdagmiddag werd er dankzij een melding via het meldpunt ook een drugslab ontdekt in een loods gelegen aan de Sluiskensweg in Meer. De melding sprak over een indringende geur en verdachte activiteiten rondom de loods. De Politiezone Noorderkempen startte een onderzoek en voerde een huiszoeking uit, waarbij een synthetisch drugslab werd aangetroffen. Er werden geen verdachten aangetroffen tijdens deze doorzoeking.

Verschillende gespecialiseerde diensten, waaronder CRU, de brandweer en AGS, kwamen ter plaatse om de situaties te beveiligen en ervoor te zorgen dat de illegale drugslabo’s op een veilige manier konden worden ontmanteld.

De Federale Gerechtelijke Politie zal verder onderzoek doen naar beide zaken. De ontdekking van deze drugslabo’s benadrukt het belang van meldpunten en de samenwerking tussen de autoriteiten en het publiek om de productie en verspreiding van illegale drugs aan te pakken.

Het aanhouden van de 30-jarige Nederlander in verband met de ontdekking van het drugslab onderstreept de grensoverschrijdende aard van de drugscriminaliteit en de noodzaak van samenwerking tussen landen om deze problematiek effectief te bestrijden. De autoriteiten zullen blijven streven naar een intensieve aanpak van drugslaboratoria en de verantwoordelijken voor dergelijke illegale activiteiten voor het gerecht brengen.