Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Nederlanders met cash op zak gepakt door Belgische politie voor bankhelpdeskfraude

In België zijn Nederlanders gepakt in een onderzoek naar bankhelpdeskfraude.

De Hasseltse onderzoeksrechter heeft dinsdag 12 september 2023 een 20-jarige vrouw, een 24-jarige vrouw en een 19-jarige man aangehouden die verdacht worden van het plegen van een reeks oplichtingen onder de noemer “helpdeskfraude”. De verdachten, allen van Nederlandse afkomst, zouden in Vlaanderen minstens 15 mensen hebben opgelicht voor een totaalbedrag van mogelijks 100.000 euro.

Werkwijze

De slachtoffers, meestal alleenstaande hoogbejaarden, werden opgebeld door iemand die zich uitgaf als medewerker van hun bank. Men deelde hen mee dat er verdachte geldtransacties op hun rekening hadden plaatsgevonden, en dat er een groot bedrag naar het buitenland werd overgeschreven. Vervolgens stelden ze voor om een medewerkster bij het slachtoffer langs te sturen om te pogen het ontvreemde geld te recupereren.

De oplichters waren dermate overtuigend dat de slachtoffers hierop ingingen en ze lieten de medewerkster binnen. Deze ging met de bankkaart en de pincode, die ze van het slachtoffer ontving, aan de slag terwijl ze telefonisch in verbinding stond met de zogenaamde bankmedewerker. Hierna verliet de medewerkster de woning van het slachtoffer waarbij ze de bankkaart meeneemt. Onmiddellijk na dit toneeltje, gingen de verdachten over tot opname van gelden van de rekening of deden zij dure aankopen met de bankkaart van het slachtoffer.

Arrestatie

Gedegen speurwerk leidde de onderzoekers van de politie naar het Waasland Shopping Center in Antwerpen, waar ze er in slaagden om de drie verdachten te arresteren. Bij hun arrestatie hadden de verdachten cash geld op zak, net als voorwerpen die ze eerder die dag buit hadden gemaakt. Ze hadden met de gestolen bankkaart van één van de slachtoffers inmiddels ook al twee dure smartphones aangekocht.

Vervolgonderzoek

Het onderzoek wordt door de speurders van de FGP Limburg verdergezet. Het is mogelijk dat er nog meer slachtoffers zijn. De politie roept iedereen die vermoedt slachtoffer te zijn van helpdeskfraude op om contact op te nemen met de politie.

Tips om helpdeskfraude te voorkomen

  • Laat nooit iemand uw bankgegevens of pincode afnemen.
  • Hang op als u een onverwacht telefoontje krijgt van iemand die zich uitgaf als bankmedewerker.
  • Neem contact op met uw bank als u twijfelt over een telefoontje dat u heeft ontvangen.
  • Ga nooit akkoord met een bezoek van een medewerker van uw bank aan uw woning.