Foto ter illustratie.

Nederlands marineschip pakt bijna 2600 kilo blokken cocaïne op Caribische Zee

Een Nederlands marineschip, de Zr.Ms. Groningen, heeft in de afgelopen dagen bijna 2.600 kilo cocaïne in beslag genomen op de Caribische Zee.

De eerste vangst van ruim 2.000 kilo vond plaats op dinsdag, gevolgd door een tweede vangst van ongeveer 560 kilo afgelopen zondag.

Dit is de negende drugsvangst voor de Zr.Ms. Groningen sinds het patrouilleschip actief is in het Caribisch gebied. De Kustwacht Caribisch Gebied alarmeerde het schip in beide gevallen nadat ze smokkelboten hadden gespot. De Groningen zette een snelle onderscheppingsboot in om de boten te benaderen.

Bij de eerste vangst weigerde een groep van zes verdachten te stoppen, zelfs na waarschuwingsschoten. De militairen schakelden de boot uit door de buitenboordmotor te beschadigen. Tijdens de achtervolging wierpen de verdachten pakketten drugs in het water, die later werden opgevist. De tweede smokkelboot stopte wel na waarschuwingsschoten. Alle verdachten en de in beslag genomen drugs zijn overgedragen aan de lokale autoriteiten.