© Pexels

Negen aanhoudingen voor geweldplegingen na Cambuur-Heerenveen wedstrijd

Er zijn al negen verdachten aangehouden voor geweld na de voetbalwedstrijd Cambuur tegen Heerenveen.

De politie heeft de afgelopen week nog drie personen aangehouden in verband met de openlijke geweldplegingen die plaatsvonden na de wedstrijd tussen SC Cambuur en SC Heerenveen op 19 februari 2023. Eerder waren al negen verdachten gearresteerd. De politie verwacht meer aanhoudingen te verrichten en heeft beelden vrijgegeven van nog acht verdachten. Momenteel worden deze beelden nog geblurd getoond, maar als de verdachten zich niet binnen een week melden, zullen ze herkenbaar in beeld worden gebracht.

Na de wedstrijd op 19 februari ontstonden er confrontaties tussen aanhangers van Cambuur en Heerenveen. Er werden onder andere stenen, stukken hout, afvalcontainers en zelfs stukken beton naar elkaar en naar de politie gegooid. De mobiele eenheid moest ingrijpen om ervoor te zorgen dat de bussen met de uitsupporters veilig konden vertrekken. Hierbij raakten meerdere politievoertuigen beschadigd en raakte een politiepaard gewond.

De politie heeft ook vernielingen rondom het stadion geconstateerd. Destijds zijn er acht personen op heterdaad aangehouden. Direct na de ongeregeldheden is er een strafrechtelijk onderzoek gestart. Hierbij zijn talloze camerabeelden bekeken waarop een deel van de geweldplegingen te zien was. Dit onderzoek heeft geleid tot de aanhouding van drie nieuwe verdachten, naast de al eerder aangehouden negen verdachten. De drie nieuwe verdachten zijn allen afkomstig uit de gemeente Leeuwarden en zijn 20, 23 en 39 jaar oud.

De politie is nog steeds op zoek naar acht andere verdachten die betrokken waren bij de openlijke geweldplegingen op 19 februari. Er zijn beelden van deze verdachten beschikbaar gesteld en kunnen hier worden bekeken.

Een belangrijke getuige heeft op de bewuste zondagmiddag een ME-voertuig aangehouden om informatie te verstrekken over een incident op het Cambuurplein, waarbij een persoon ernstig gewond raakte. De politie wil graag opnieuw in contact komen met deze getuige, een man tussen de 50 en 55 jaar oud. Bent u deze persoon of kent u hem? Neem dan contact op met de politie via de Opsporingstiplijn op 0800 – 60 70 en vermeld het zaaksnummer 2023046823.

Het onderzoek naar de geweldplegingen gaat door en er worden niet uitgesloten dat er meer arrestaties zullen volgen. De verdachten die tot nu toe zijn aangehouden, zijn na verhoor weer vrijgelaten. Op een later moment zullen zij zich voor de rechter moeten verantwoorden.