© crime-nieuws.nl

Ontsnapte TBS’er Pompekliniek getraceerd en aangehouden in Amsterdam

De TBS’er uit de Pompekliniek die tijdens een verlof wist te ontsnappen is in Amsterdam aangehouden.

De TBS-patiënt die afgelopen maandag ontsnapte uit de Pompekliniek in Nijmegen, is donderdag in Amsterdam gearresteerd. De man maakte zich uit de voeten tijdens een begeleid verlof buiten de kliniek, samen met zijn begeleider. De Pompestichting heeft direct de politie op de hoogte gesteld van de ontsnapping en alle verloven zijn ingetrokken.

Een speciaal politieteam werd ingezet om de voortvluchtige TBS’er op te sporen. Met succes wist de politie in Amsterdam hem op donderdag te arresteren op het Buikslotermeerplein, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM). Voorlopig zijn er geen verdere details bekendgemaakt over de identiteit van de man.

De ontsnapping zorgde voor grote onrust en bezorgdheid, aangezien het ging om een persoon die onder behandeling stond binnen het TBS-systeem. TBS, oftewel terbeschikkingstelling, wordt opgelegd aan personen die een misdrijf hebben gepleegd en van wie wordt geoordeeld dat ze een gevaar vormen voor de samenleving. Deze vorm van behandeling en begeleiding is bedoeld om de veiligheid te waarborgen en te werken aan de resocialisatie van de patiënt.

De Pompestichting, die verantwoordelijk is voor de behandeling van TBS-patiënten, heeft direct actie ondernomen na de ontsnapping. Het is gebruikelijk dat verloven worden toegestaan als onderdeel van het behandelproces, om de patiënten geleidelijk te laten wennen aan de buitenwereld. Echter, vanwege deze incidenten worden alle verloven voorlopig ingetrokken totdat er zekerheid is dat de situatie weer onder controle is.

Het OM zal nu verder onderzoek doen naar de omstandigheden rondom de ontsnapping en de mogelijke gevolgen hiervan. Het is van groot belang om de veiligheid van zowel de patiënt als de samenleving te waarborgen en te voorkomen dat dergelijke incidenten zich herhalen.

De arrestatie van de TBS-patiënt in Amsterdam is een opluchting voor de autoriteiten en de betrokken instanties. Het is een belangrijke stap in het herstellen van de veiligheid en het vertrouwen in het TBS-systeem.